Purée z batata, z brukselką i pieczarkami

 Jesień to piękne kolory nie tylko za oknem, ale również na talerzu. To właśnie ta bajkowa pora roku oferuje najwięcej przeróżnych, najbardziej kolorowych i najbogatszych w witaminy i minerały darów natury. To właśnie wtedy pojawiają się grzyby, pachnące jabłka (nooo...szarlotka w lecie tak nie smakuje;)), soczyste gruszki, kolorowe, słodkie śliwki, dynie, patisony, pigwy, aromatyczne zioła i wiele, wiele innych. A wszystko po to, żeby przygotować nas do zimy, nasycić ciała bogactwem witamin i różnorodnych składników odżywczych. 

 

Purée z batata, z brukselką i pieczarkami

 

Uwielbiam ten czas nie tylko za zapierające dech w piersiach widoki, klimat pysznej, parującej herbaty, rozgrzanego piekarnika czy zapach cynamonu, ale właśnie za ogromne bogactwo, które oferuje. To dzięki niemu w mojej głowie pojawiają się niezliczone pomysły na przygotowanie ciepłych, kolorowych, odżywczych posiłków. To wtedy budzi się we mnie największa kreatywność.

W tym roku jesień wyjątkowo nas rozpieszcza, choć bywały już dni zimne, mokre, nieprzyjemne.. W takie ponure dni marzy mi się talerz pysznego, rogrzewającego posiłku, który doda kolorów smętnej aurze, pokrzepi, utuli i zaspokoi wszystkie zmysły.


Dziś zapraszam Cię na jedno z takich dań - purée z batatów, z brukselką i pieczarkami czyli moje comfort food;).



PRZEPIS


Składniki (na jedną porcję):


1. 1 niewielki batat,

2. Kilka brukselek,

3. 4, 5 brązowych pieczarek (możesz użyć dowolnych grzybów),

4. 1/2 łyżki masła (klarowanego lub zwykłego),

5. Odrobina startego parmezanu,

6. Suszony tymianek, przyprawa curry,

7. Sól i pieprz do smaku,

8. 1-2 łyżki sosu sojowego (ja używam Kikkomann),

9. 1 -2 łyżeczki miodu, syropu z agawy lub innego słodzika (u mnie syrop kokosowy - pisałam o nim tutaj).

 

Wykonanie:

 

Batat:

1. Batata wyszoruj, obierz, pokrój i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Możesz go również upiec w piekarniku - danie będzie jeszcze smaczniejsze, choć nieco bardziej kaloryczne,

2. Ugotowanego batata rozgnieć na purée z dodatkiem 1/2 łyżki masła, odrobiną startego parmezanu, szczyptą tymianku i 1/2 łyżeczki przyprawy curry,

3. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Brukselka:

1. Z brukselki zdejmij wierzchnie liście i odetnij końcówki. Każdą główkę przekrój na pół. Dokładnie umyj,

2. Brukselkę wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj bez przykrycia na średnim ogniu 3, 4 minuty,

3. Po ugotowaniu przełóż brukselkę do naczynia z zimną wodą i chwilę poczekaj,

4. Na patelni rozpuść masło i na mocnym ogniu smaż przez chwilę z każdej strony osuszoną brukselkę. Kiedy się zrumieni skrop ją 1 łyżką sosu sojowego i dodaj łyżeczkę lub więcej (w zależności od preferencji) miodu lub innego słodzika,

5. Wymieszaj, aby powstała glazura oblepiła dokładnie całą brukselkę i natychmiast zdejmij patelnię z ognia.

Grzyby:

1. Grzyby (w moim przypadku brązowe pieczarki) oczyść (zobacz tutaj) i pokrój tak jak lubisz najbardziej, ale niezbyt cienko,

2.  Na patelni rozpuść odrobinę masła klarowanego i na mocno rozgrzanym tłuszczu ułóż grzyby. Smaż na dość mocnym ogniu do zrumienienia z obu stron, mieszając jak najrzadziej. Nie dodawaj  żadnych przypraw, zwłaszcza soli, bo grzyby zaczną puszczać wodę, stracą jędrność i prezencję;). Dopiero kiedy się przyrumienią, skrop je sosem sojowym i oprósz świeżo zmielonym pieprzem,

3. Zdejmij patelnię z ognia.

 

Tak przygotowane purée wyłóż na talerz, a na nim poukładaj brukselkę i grzyby. Posyp zieloną pietruszką.


Smacznego:)!


Purée z batata, z brukselką i pieczarkami


Czy wiesz, że...?


Brukselka:

1. Brukselka należy do tej samej rodziny, co kapusta, jarmuż, kalarepa, kalafior czy brokuł (więcej pisałam o nich tutaj) czyli do kapustnych. Z tego powodu odznacza się podobnymi właściwościami jak i zawartością witamin i minerałów. Szczególnie cechuje ją duża zawartość składników przeciwzapalnych (głównie siarki) i silne właściwości antynowotworowe. Są one odpowiedzialne m.in. za usuwanie z ciała toksyn, dzięki czemu leczą wszelkie stany zapalne, raka oraz zmniejszają wszelkie guzy!

2. Wszystkie kapustne mają nieoceniony wpływ na cały układ pokarmowy, w tym głównie na żołądek. Wiele badań i przede wszystkim liczne przykłady osób chorujących na wrzody żołądka oraz raka żołądka pokazują, że zarówno kalafior jak i kapusta regulują poziom soków żołądkowych i likwidują stany zapalne błony śluzowej żołądka, pozbywając się tym samym bakterii H-pylori (wrzody) i zmniejszając wszelkie guzy. Codzienne spożywanie ok. 1/4 kalafiora i/lub soku ze świeżego kalafiora lub picie soku ze świeżej kapusty (2, 3 razy dziennie) całkowicie leczy wrzody żołądka, redukuje guzy i regeneruje śluzówkę żołądka i przełyku, w ciągu zaledwie 3 tygodni!

3. Ta maleńka 'kapusta' jest wspaniałym budulcem kości. Badania wykazały, że osoby, które uwzględniają w swojej diecie brukselkę mają mocne kości i są znacznie mniej podatne na złamania i uszkodzenia kości niż osoby, które nie spożywają jej wcale,

4. Brukselkę można jeść na surowo,

5. Brukselka zawiera ogromne ilości błonnika, który doskonale odżywia florę bakteryjną i reguluje trawienie,

6. Jest bogata w witaminy: A, C, E, K, a także w minerały: w szczególnie dużych ilościach cynk, który podnosi odporność organizmu, a także w wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, sód, mangan oraz selen i duże ilości siarki, dzięki którym będziesz mieć piękne włosy, skórę i paznokcie,

7. Jest niskokaloryczna, a jej indeks glikemiczny w 100 g brukselki wynosi 15,

8. Aby pozbyć się z brukselki charakterystycznej, gorzkiej nutki smakowej, wystarczy przekroić główki na pół i odczekać chwilkę przed gotowaniem. Ten zabieg uwolni związki odpowiedzialne za jej gorzki smak. Niektórzy, w tym celu, dodają do gotującej wody odrobinę cukru.

9. Aby pozbyć się goryczki i zachować piękny zielony kolor brukselki,  warzywo to zawsze gotujemy bez przykrywki!


Bataty:

1. Bataty są bogactwem beta-karotenu (prekursora witaminy A), silnego przeciwutleniacza i wzmacniacza odporności, który chroni przed wieloma chorobami, szczególnie sercowo-naczyniowymi oraz nowotworami,

2. Beta-karoten w połączeniu z witaminą C chronią, a także leczą oskrzela oraz płuca. Zapobiegają zapaleniom dróg oddechowych i przynoszą ulgę astmatykom. To właśnie witaminy A i C są ulubionymi witaminami płuc i oskrzeli,

3. Oprócz beta-karotenu i witaminy C, bataty zawierają spore ilości witamin z grupy B, w tym tak ważnego kwasu foliowego, witamin: E, D, K, a także minerały: wapń, magnez, cynk, potas, fosfor i żelazo,

4. Bataty są niskokaloryczne. Indeks glikemiczny ugotowanych batatów wynosi od 44 do 61 w 100g, podczas gdy ugotowanych ziemniaków już 66. Z tego powodu są doskonałym (niskokalorycznym!) źródłem węglowodanów, co może być szczególnie ważne dla diabetyków i osób uprawiających sport,

5. Podobnie jak brukselka, bataty dzięki swojej lekkostrawności, a także zawartości odpowiednich witamin i minerałów mają doskonały wpływ na układ pokarmowy, głównie na żołądek i jelita, działając przeciwzapalnie i kojąc podrażnienia (również wrzody),

6. Według Medycyny chińskiej słodkie ziemniaki mają działanie rozgrzewające, dlatego będą idealnym składnikiem diety w chłodne dni, w razie przeziębienia czy obniżenia odporności,

7. Te pomarańczowe bulwy mają ogromny potencjał kulinarny - przygotujesz z nich nie tylko dania wytrawne jak np. frytki, pieczone bataty, sałatki, potrawki warzywne, kopytka, ale również przepyszne ciasta, desery czy kompoty;).


O grzybach nie będę się rozpisywać, ponieważ na ich temat napisałam obszerny artykuł tutaj.

 

Enjoy;)



1 komentarz:

  1. Oryginalny pomysł na zdrowy posiłek:)Na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń

Copyright © zorientowana.pl , Blogger