Domowy sos pomidorowy z mlekiem kokosowym. Obłędny!
W odpowiedzi na liczne prośby moich znajomych, którzy mieli okazję spróbować tego sosu, w tym wpisie nareszcie zdradzam sekretne składniki jego oryginalnego smaku oraz sposób przygotowania;). Mam nadzieję, że ku ich i Twojej wielkiej radości:).
Sos pomidorowy, na który za chwilkę podam Ci przepis przygotowuję praktycznie przez cały rok, lecz w zależności od pory roku zmienia się jego jeden, główny składnik - pomidory. W lecie, kiedy trwa sezon na te pyszne, aromatyczne, dojrzewające w słońcu owoce, przygotowuję ten pyszny dodatek właśnie ze świeżych pomidorów. Z kolei, zimowy sos pomidorowy przyrządzam na bazie dobrej jakości passaty pomidorowej. Nigdy nie sięgam po warzywa w puszce. Dlaczego? O żywności puszkowanej i jej wpływie na nasze zdrowie pisałam TUTAJ. Zawsze wybieram tę w słoiku lub ewentualnie w kartoniku. Zazwyczaj używam tej z Lidla (na zdjęciu poniżej):
Przygotowanie tego sosu jest banalnie proste i trwa zaledwie 5 minut. Warto zrobić go więcej i zawekować do słoików, aby zawsze mieć go pod ręką. Domowy sos pomidorowy to jeden z tych dodatków, który lubi praktycznie każdy i który świetnie się komponuje z wieloma daniami: z makaronem, z ryżem, różnego rodzaju kaszami, z warzywami, warzywnymi kotlecikami (zajrzyj TUTAJ) do gołąbków, do zapiekanek, leczo, mięs, a nawet do kanapek i... wielu, wielu innych.
W moim przepisie to dodatek mleka kokosowego, sosu sojowego oraz płatków drożdżowych stanowi o jego oryginalnym i mega pysznym smaku. Wiele osób kojarzy mleko kokosowe wyłącznie z daniami słodkimi, dlatego ma opory przed stosowaniem go w potrawach wytrawnych. Warto jednak wiedzieć, że dobrej jakości mleko kokosowe (najlepiej z kartonika) nie tylko nie pozostawia w daniach smaku kokosa ani metalicznego posmaku, jak w przypadku tego z puszki, ale także zaskakująco dobrze komponuje się z wieloma daniami (w tym zwłaszcza z pomidorami czy grzybami), podnosząc smak potraw i nadając im głębokiego, maślanego charakteru. Konsystencja tak sporządzonego sosu pomidorowego jest dość gęsta i wyjątkowa aksamitna. Spróbuj, a obiecuję, że się nie zawiedziesz;).
Sprawdzone przeze mnie przez lata, dobrej jakości mleko kokosowe (w swoim składzie zawiera aż 85% ekstraktu kokosowego, wodę i tylko jeden emulgator), które namiętnie używam wygląda tak:
Od jakiegoś czasu dostępne jest w Lidlu w 500 ml kartonikach za około 8 zł/szt.
Nie przedłużając już, zapraszam po przepis!
PRZEPIS
Składniki:
1. Passata pomidorowa (passata w słoiku, którą widzisz na zdjęciu powyżej ma pojemność 700 ml),
2. 1 średnia cebula (opcjonalnie). Nie dodaję jej zawsze, choć uważam, że świetnie podkręca smak sosu,
3. 1 płaska łyżeczka suszonego oregano,
4. 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii,
5. 1 płaska łyżeczka suszonych pomidorów - przyprawa (opcjonalnie),
6. 1 płaska łyżeczka kurkumy,
7. 1 łyżeczka harrisy (przepis na harrisę znajdziesz TUTAJ) - opcjonalnie,
8. 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
9. 3,4 lub więcej ząbków czosnku (w zależności od preferencji),
10. 2 łyżki płatków drożdżowych (pisałam o nich TUTAJ),
11. 2 łyżki sosu sojowego (ja używam Kikkoman),
12. 200 ml mleka kokosowego,
13. Szczypta soli i pieprzu do smaku.
Wykonanie:
1. Cebulę (jeśli używasz) pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni do lekkiego zrumienienia,
2. Do garnka wlej passatę pomidorową i zagotuj,
3. Po chwili gotowania dodaj wraz z tłuszczem podsmażoną cebulkę, oregano, bazylię, suszone pomidory, kurkumę, wędzoną paprykę, harissę, sól i pieprz,
4. Po kolejnych 3 minutach gotowania dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie płatki drożdżowe, mleko kokosowe i sos sojowy,
5. Dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj przez około 3-4 minuty,
6. Jeśli zależy Ci na bardzo gładkiej konsystencji - zblenduj gotowy sos,
7. Przełóż do wyparzonych słoików i zawekuj lub podawaj od razu.
Smacznego!:)
P.S. Jeśli przygotowujesz ten sos ze świeżych pomidorów, umyj je dokładnie, sparz i pozbądź się skórki. Usuń twarde, białe szypułki i pokrój pomidory w niezbyt małą kostkę. Przełóż do garnka (nie dodawaj wody - pomidory mają jej w sobie naprawdę sporo), zagotuj i powtórz procedurę, dokładnie tak jak w przypadku passaty pomidorowej. Ciesz się smakiem!
Najlepszy sos pomidorowy z jakim miałam do czynienia, tu wszystko jest idealne :)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
Usuń