Wiosenna sałatka z botwinką, truskawkami i liśćmi rzodkiewki
To jedna z moich ulubionych, wiosennych sałatek. Nie tylko smakuje wybornie, wygląda pięknie i kolorowo, ale dzięki botwince i liściom rzodkiewki naładowana jest po brzegi witaminami i minerałami. Nieoczywiste połączenie wszystkich składników z pysznym sosem musztardowym tworzy naprawdę smaczne, unikalne danie:).
Większość osób zazwyczaj wyrzuca liście rzodkiewki. Mało kto jednak wie, że liście większości warzyw, w tym rzodkiewki są nie tylko jadalne, ale również zawierają kilkukrotnie więcej wartości odżywczych niż ich korzenie! W przypadku rzodkiewki to najwartościowsza część tej słonecznej rośliny. Dlatego nie wyrzucaj liści! Zrób z nich koktajl, pesto lub pyszną sałatkę, a Twoje ciało na pewno Ci podziękuje;). Liście rzodkiewki są przepyszne - smakiem przypominają rucolę. Zestawienie ich w sałatce z aromatycznymi, słodko-kwaśnymi truskawkami tworzy związek idealny, w którym wszystkie smaki wspaniale się łączą i wzajemnie przenikają. Spróbuj - nie zawiedziesz się!
Zapraszam!
PRZEPIS
Składniki:
1. Liście rzodkiewki (zielone, jędrne, bez plamek, najlepiej z własnego ogródka lub sprawdzonego źródła),
2. Świeże liście botwinki,
3. Słodkie truskawki (najlepiej bio),
4. 2 łyżki dobrej jakości oliwy,
5. 1 łyżeczka musztardy,
6. 2 łyżki miodu lub innego ulubionego słodzika (ja użyłam syropu kokosowego – zobacz TUTAJ),
7. 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
8. 1 łyżeczka prażonego sezamu (o jego super właściwościach pisałam TUTAJ),
9. Szczypta kurkumy (opcjonalnie),
10. Sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
1. Wszystkie liście dokładnie umyj i osusz,
2. Truskawki umyj, osusz i przekrój na pół lub na ćwiartki,
3. Na talerzu ułóż liście, na wierzch dodaj truskawki,
4. Przygotuj sos: oliwę, musztardę, miód, sok z cytryny i przyprawy dokładnie zblenduj,
5. Polej sałatkę sosem, a na wierzch dodaj prażony sezam.
Et voila! Enjoy!
Czy wiesz, że…
!Liście rzodkiewki:
1. Mają zupełnie inny smak niż ich korzenie: nie mają charakterystycznej dla bulwy ostrości, lecz są lekko gorzkawe,
2. Mają ogromną moc w odtruwaniu organizmu z toksyn i substancji kancerogennych,
3. Są bogate w tak zwane glukozynolany – substancje odpowiedzialne za usuwanie kancerogennych związków z organizmu i zawierają ich aż 45! razy więcej niż korzeń rzodkiewki,
4. Ich działanie przeciwzapalne i antynowotworowe jest większe niż brokuła!,
5. Są doskonałym źródłem witaminy C, a także fosforu, wapnia i żelaza,
6. Świetnie poprawiają trawienie i przemianę materii, a także regulują ciśnienie krwi,
7. Sok z liści rzodkiewki stosowany jest w leczeniu żółtaczki,
8. Rzodkiewki dość mocno chłoną wszelkiego rodzaju toksyny, dlatego ważne jest, aby ich źródło było pewne – najlepiej z własnej działki/ogródka lub ekologiczne.
Jak samemu wyhodować liście rzodkiewki bez siania czy sadzenia?
Jeśli nie masz dostępu do ekologicznej rzodkiewki - mam dla Ciebie proste rozwiązanie, które sama stosuję. Liście rzodkiewki możesz szybko wyhodować sam z... odpadków kupnej rzodkiewki. Jak to zrobić? Bulwy dokładnie umyj pod bieżącą wodą - ich wielokrotne pocieranie w obecności wody bardzo łatwo usuwa z nich szkodliwe azotany. Umytą rzodkiewkę zjedz, a odcięte główki włóż do płytkiego naczynia z odrobiną wody, łodyżkami do góry. Zmieniaj wodę codziennie, a po kilku dniach będziesz się cieszyć zdrowymi, pięknymi liśćmi:). Moje, po tygodniu wyglądają tak:
O moim domowym ogródku zero waste czyli z odpadków warzyw, więcej napiszę niebawem;).
!Botwinka:
1. Pobudza apetyt, świetnie odkwasza i detoksykuje organizm,
2. Jest lekkostrawna i odświeżająca,
3. Dzięki dużej zawartości magnezu i potasu koi nerwy i korzystnie wpływa na układ nerwowy,
4. Zawiera ogromne ilości witamin: A, C, K, D, E oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Oprócz magnezu i potasu jest również bogata w żelazo, fosfor i sód.
Super sałatka prosta szybka zdrowa i sezonowa bo truskawy teraz warto jeść 👍
OdpowiedzUsuń