Faso-love czyli pyszna pasta z białej fasoli z orzechami

 Pasta z białej fasoli, którą dziś Ci zaproponuję jest mega pyszna, prosta i bardzo szybka w przygotowaniu. To jedna z moich ulubionych past, która znika z talerza błyskawicznie;). Jej smak jest naprawdę obłędny, dlatego nazywam ją swoim faso-love:). Świetnie się sprawdzi jako przekąska w towarzystwie świeżych warzyw pokrojonych w słupki lub jako pasta do chleba. W połączeniu z zaledwie kilkoma składnikami zwykła fasola zyskuje zupełnie nowe oblicze:). To wyjątkowo smaczny i zdrowy pomysł na odejście od codziennej rutyny. Wypróbuj go, a z pewnością się nie zawiedziesz. Zapraszam!

 

Pasta z białej fasoli


PRZEPIS

 

Składniki (2 porcje pasty):


1. 500 g suchej, białej fasoli (możesz użyć tej z puszki, choć ja takiego rozwiązania nie polecam – zajrzyj TUTAJ),

2. 1 średnia cebula,

3. 2,3 ząbki czosnku,

4. Garść orzechów włoskich lub słonecznika,

5. Sok z ½ cytryny,

6. 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),

7. ½ łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie),

8. ½ łyżeczki papryki słodkiej,

9. Szczypta gałki muszkatołowej,

10. 3 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek,

11. Sól, pieprz do smaku.

 


Wykonanie:


1. Fasolę namocz na całą noc,

2. Po namoczeniu wypłucz ją kilkukrotnie do momentu, kiedy woda przestanie się pienić i będzie zupełnie czysta,

3. Ugotuj ją do miękkości (bez użycia soli. Dodatek soli sprawi, że… raczej jej nie ugotujesz),

4. Ostudź i przełóż do blendera,

5. Cebulę pokrój w sporą kostkę, a czosnek obierz, posiekaj lub przeciśnij przez praskę,

6. Przełóż cebulę na patelnię z odrobiną oleju i zeszklij ją (chodzi tylko o pozbycie się z niej ostrości, dlatego nie smaż jej na brązowo),

7. Rozdrobniony czosnek zostaw na około 10 minut, aby pozbyć się z niego siarki (ostrości),

8. Po tym czasie dodaj czosnek na patelnię wraz z cebulą i podsmażaj jeszcze dosłownie przez chwilkę,

9. Orzechy lub słonecznik podpraż na suchej patelni,

10. Cebulę, czosnek, orzechy i wszystkie przyprawy przełóż do blendera,

11. Dodaj 2 łyżki oliwy i sok z cytryny,

12. Zblenduj na gładką masę,

13. Podawaj z pozostałą łyżką oliwy, ulubionymi ziarnami (u mnie czarnuszka), ziołami (u mnie pietrucha), warzywami lub na kanapkach.

 

 

Pasta z białej fasoli



Smacznego:)!



pasta z białej fasoli


Czy wiesz, że..

 

1. Jeśli do gotowania roślin strączkowych dodasz ½ łyżeczki sody oczyszczonej (bez aluminium! Pisałam o niej TUTAJ), ugotujesz ją znacznie szybciej (około 10 minut),

2. Gotowanie roślin strączkowych bez przykrycia pozwala pozbyć się z nich substancji, które powodują problemy z ich trawieniem,

3. To niedocenione warzywo jest bogatym źródłem białka, błonnika oraz wielu witamin i minerałów: witamin z grupy B, witamin A i E, potasu, wapnia, żelaza, magnezu i cynku. Zawiera także sporą ilość przeciwutleniaczy i fitoestrogenów (regulują gospodarkę hormonalną),

4. Ma niski indeks glikemiczny i powoduje szybszy rozpad komórek tłuszczowych, co jest szczególnie istotne dla osób z nadwagą i cukrzycą,

5. Ma działanie zasadotwórcze, dlatego świetnie odkwasza organizm,

6. Jest doskonałym prebiotykiem, czyli ‘jedzonkiem’ dla dobrych bakterii jelitowych, przez co podnosi odporność organizmu,

7. Fasola biała poprawia stan skóry i włosów, wzmacnia wątrobę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © zorientowana.pl , Blogger