Faso-love czyli pyszna pasta z białej fasoli z orzechami
Pasta z białej fasoli, którą dziś Ci zaproponuję jest mega pyszna, prosta i bardzo szybka w przygotowaniu. To jedna z moich ulubionych past, która znika z talerza błyskawicznie;). Jej smak jest naprawdę obłędny, dlatego nazywam ją swoim faso-love:). Świetnie się sprawdzi jako przekąska w towarzystwie świeżych warzyw pokrojonych w słupki lub jako pasta do chleba. W połączeniu z zaledwie kilkoma składnikami zwykła fasola zyskuje zupełnie nowe oblicze:). To wyjątkowo smaczny i zdrowy pomysł na odejście od codziennej rutyny. Wypróbuj go, a z pewnością się nie zawiedziesz. Zapraszam!
PRZEPIS
Składniki (2 porcje pasty):
1. 500 g suchej, białej fasoli (możesz użyć tej z puszki, choć ja takiego rozwiązania nie polecam – zajrzyj TUTAJ),
2. 1 średnia cebula,
3. 2,3 ząbki czosnku,
4. Garść orzechów włoskich lub słonecznika,
5. Sok z ½ cytryny,
6. 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
7. ½ łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie),
8. ½ łyżeczki papryki słodkiej,
9. Szczypta gałki muszkatołowej,
10. 3 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek,
11. Sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
1. Fasolę namocz na całą noc,
2. Po namoczeniu wypłucz ją kilkukrotnie do momentu, kiedy woda przestanie się pienić i będzie zupełnie czysta,
3. Ugotuj ją do miękkości (bez użycia soli. Dodatek soli sprawi, że… raczej jej nie ugotujesz),
4. Ostudź i przełóż do blendera,
5. Cebulę pokrój w sporą kostkę, a czosnek obierz, posiekaj lub przeciśnij przez praskę,
6. Przełóż cebulę na patelnię z odrobiną oleju i zeszklij ją (chodzi tylko o pozbycie się z niej ostrości, dlatego nie smaż jej na brązowo),
7. Rozdrobniony czosnek zostaw na około 10 minut, aby pozbyć się z niego siarki (ostrości),
8. Po tym czasie dodaj czosnek na patelnię wraz z cebulą i podsmażaj jeszcze dosłownie przez chwilkę,
9. Orzechy lub słonecznik podpraż na suchej patelni,
10. Cebulę, czosnek, orzechy i wszystkie przyprawy przełóż do blendera,
11. Dodaj 2 łyżki oliwy i sok z cytryny,
12. Zblenduj na gładką masę,
13. Podawaj z pozostałą łyżką oliwy, ulubionymi ziarnami (u mnie czarnuszka), ziołami (u mnie pietrucha), warzywami lub na kanapkach.
Smacznego:)!
Czy wiesz, że..
1. Jeśli do gotowania roślin strączkowych dodasz ½ łyżeczki sody oczyszczonej (bez aluminium! Pisałam o niej TUTAJ), ugotujesz ją znacznie szybciej (około 10 minut),
2. Gotowanie roślin strączkowych bez przykrycia pozwala pozbyć się z nich substancji, które powodują problemy z ich trawieniem,
3. To niedocenione warzywo jest bogatym źródłem białka, błonnika oraz wielu witamin i minerałów: witamin z grupy B, witamin A i E, potasu, wapnia, żelaza, magnezu i cynku. Zawiera także sporą ilość przeciwutleniaczy i fitoestrogenów (regulują gospodarkę hormonalną),
4. Ma niski indeks glikemiczny i powoduje szybszy rozpad komórek tłuszczowych, co jest szczególnie istotne dla osób z nadwagą i cukrzycą,
5. Ma działanie zasadotwórcze, dlatego świetnie odkwasza organizm,
6. Jest doskonałym prebiotykiem, czyli ‘jedzonkiem’ dla dobrych bakterii jelitowych, przez co podnosi odporność organizmu,
7. Fasola biała poprawia stan skóry i włosów, wzmacnia wątrobę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz