Szybka sałatka z fasolką edamame

 Fasolka edamame to nic innego jak młode ziarna soi. Pochodzi z Japonii, gdzie często podawana jest jako przystawka lub przekąska. Od niedługiego czasu jest nowością na polskim rynku i cieszy się sporą popularnością, choć póki co można ją kupić tylko w formie mrożonej. Ma wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych, ponieważ zawiera głównie białko i błonnik, a także w dużej ilości witaminy z grupy B, Witaminę K, A i C, mangan i liczne foliany. Ma lekko słodkawy smak i trochę przypomina fasolkę szparagową. Nie trzeba jej namaczać i gotuje się ekspresowo (3-5 minut). Jedyną jej wadą (jak każdej nieprzetworzonej soi) jest duża zawartość substancji zbliżonych do ludzkiego estrogenu, dlatego nie powinna być spożywana przez osoby mające problemy hormonalne, w tym z tarczycą. Z tego powodu, również osoby zdrowe nie powinny nadużywać jej spożycia. Jednak zjedzona raz na jakiś czas może przynieść wymierne korzyści zdrowotne, ponieważ ze względu na dużą zawartość witamin z grupy B doskonale koi nerwy i łagodzi stres.

 

Prosta sałatka z fasolką edamame



PRZEPIS


Składniki:


1. Garść mrożonej fasolki edamame,

2. Pomidor,

3. Rzodkiewka,

4. Ulubiona zielenina (ja użyłam szpinaku i botwinki, bo akurat miałam),

5. 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie),

6. 1 łyżka dowolnej, dobrej jakości oliwy tłoczonej na zimno,

7. ½ łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,

8. Sól, świeżo mielony pieprz do smaku.

 

Prosta sałatka z fasolką edamame

 


Wykonanie:


1. Fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie (3-5 minut),

2. Fasolkę ostudź i wyłuskaj ziarenka,

3. Przełóż do miski i dodaj przyprawy wraz z oliwą i sokiem z cytryny,

4. Pokrój warzywa i dodaj do fasoli,

5. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, a na koniec dodaj ulubione liście (szpinak, rukolę, mix sałat – to, co akurat masz)).

 

Et voila!


Smacznego:)

 

Prosta sałatka z fasolką edamame

 


P.S. Fasolkę edamame można kupić w sklepach z azjatycką żywnością i… oczywiście w Lidlu. Znajdziesz ją w lodówkach z mrożonkami. Wygląda tak:

 

fasolka edamame

 

1 komentarz:

  1. Aniu, wspaniale udawdaniasz swoimi przpisami, że roślinne jedzenie może być nie tylko bardzo smaczne,ale też róznorodne i bardzo kolorowe:). Brawo! Pozdrawiam serdecznie, Joanna.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © zorientowana.pl , Blogger