Grzanki z ciemnego, ziarnistego pieczywa z jajkiem w koszulce i awokado
Tak podane jajka to świetna i pyszna alternatywa dla jajek na miękko czy jajecznicy. Możesz podawać je na śniadanie lub lunch – im wcześniej, tym lepiej, ponieważ to głównie posiłek wysokobiałkowy i wysokotłuszczowy (awokado zawiera zdrowe tłuszcze – więcej o nim pisałam TUTAJ), który mocno syci i trawi się dość długo. Dlatego, jedzenia go na kolację raczej nie polecam. Dodatek złożonych węglowodanów i ulubionych warzyw sprawia, że to danie jest doskonale zbilansowane, ponieważ zawiera wszystko, co powinien zawierać posiłek kompletny, a energia z niego uwalniana jest długo i powoli, dostarczając dobrej jakości paliwa Twojemu ciału i umysłowi. To doskonały początek dnia!
PRZEPIS
Składniki:
1. Ciemny, pełnoziarnisty chleb,
2. Dobrej jakości jajka (najlepiej z zaufanego źródła),
3. Awokado,
4. Szczypta płatków drożdżowych,
5. Szczypta soli (najlepiej czarnej – kala namak),
6. Odrobina czarnuszki do posypania,
7. Ulubione warzywa.
Wykonanie:
1. Z chleba przygotuj grzanki,
2. Awokado pokrój w plasterki i skrop cytryną,
3. Do gotującej się w garnku wody, dodaj sporą ilość octu,
4. Kiedy woda się zagotuje, zamieszaj ją szybko i dość intensywnie, tak aby powstał ‘wir’,
5. W sam środek tego ‘wiru’ wbij z możliwie najmniejszej wysokości jajko,
6. Gotuj przez kilkadziesiąt sekund, do momentu, kiedy białko mocno się zetnie,
7. Na grzanki wyłóż awokado, posyp płatkami drożdżowymi,
8. Na wierzch ułóż jajka i delikatnie przetnij je nożem tak, aby żółtko wypłynęło,
9. Posyp solą, czarnuszką, ulubionymi ziołami,
10. Podawaj z ulubionymi warzywami.
Enjoy:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz