Jaglane pulpety z brokułem. Pycha!
Pulpety z kaszy jaglanej to świetny pomysł na lekki, pyszny, super odżywczy i bezglutenowy obiad lub kolację. Kasza jaglana ma wiele właściwości zdrowotnych, a najważniejsze z nich to: jest lekkostrawna, bezglutenowa i ma silne działanie zasadotwórcze, co oznacza, że wpływa na odkwaszenie organizmu i wspaniale go odżywia. Dziś większość żywności, którą spożywamy ma działanie kwasotwórcze na nasze organizmy, co przejawia się zakwaszeniem krwi, limfy i komórek ciała. Z tego powodu często czujemy się źle i zapadamy na różne choroby. Kluczem do świetnego samopoczucia, super energii i prawdziwego zdrowia jest właśnie zadbanie na co dzień o utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, czyli spożywanie w równych ilościach produktów zarówno zasadotwórczych (głównie warzyw i owoców) jak i kwasotwórczych (m.in.: nabiał, mięso). Dlatego warto poznać i włączyć do swojej diety produkty o właściwościach alkalizujących czyli zasadotwórczych. Jednym z nich jest właśnie kasza jaglana.
Kasza jaglana jest delikatna dla naszego układu pokarmowego i bardzo korzystnie na niego wpływa, a głównie na nasze jelita, które stanowią "nasz drugi mózg". Dlatego idealnie sprawdzi się w diecie osób mających problemy żołądkowo-jelitowe.
Kasza jaglana nie musi być nudna! Ma neutralny smak, dzięki czemu może być wykorzystywana do wielu dań, z udziałem wielu różnych składników. Możesz ją łączyć naprawdę ze wszystkim i na wiele różnych sposobów. Z jej udziałem przygotujesz zarówno dania wytrawne jak i słodkie: pyszną jaglankę (przepis na moją dyniową jaglankę znajdziesz TUTAJ) , koktajle, wyśmienite ciasta, tarty, zapiekanki, pasty, kotlety czy pulpety. Wystarczy tylko użyć wyobraźni i wykazać się odrobiną kreatywności. Et voilá! Twoje danie z kaszą jaglaną wyczarowane:).
Moja propozycja na dziś to pulpety jaglane z brokułem.
PRZEPIS
Składniki (dla 2 osób):
1. ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej (najlepiej bio),
2. 2,3 różyczki surowego brokuła,
3. ½ średniej, białej cebuli,
4. 2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
5. 2, 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (pisałam o nich TUTAJ). Zamiast nich możesz też użyć namoczonych wcześniej płatków owsianych lub po prostu bułki tartej,
6. 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie),
7. 1 łyżka dobrej jakości oliwy z oliwek,
8. 1 łyżeczka wędzonej lub zwykłej papryki,
9. Sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
1. Kaszę przełóż do miseczki z wodą i zostaw do namoczenia na ok. pół godziny,
2. Różyczki brokuła dokładnie umyj i drobno posiekaj,
3. Cebulę pokrój w drobną kostkę,
4. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę,
5. Kaszę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, do momentu aż woda będzie przezroczysta,
6. Ugotuj kaszę w 1,5 szklanki przefiltrowanej wody (nie mieszaj!), a następnie odcedź,
7. Wszystkie składniki wraz z przyprawami przełóż do miski i dokładnie wymieszaj,
8. Formuj z powstałej masy małe pulpeciki,
9. Przełóż na blachę wyłożoną papierem i piecz w piekarniku w temp. 180 st. C (z termoobiegiem) przez 20 minut. Po 10 minutach przełóż pulpety na drugą stronę.
Gotowe:)
Pulpety z kaszy jaglanej wspaniale smakują z makaronem warzywnym (lub innym dowolnym) w towarzystwie sosu pomidorowego (przepis na najlepszy na świecie sos pomidorowy znajdziesz TUTAJ) lub tak jak widzisz na zdjęciu – z sałatką z sosem tahini (przepis na tę sałatkę i domowej roboty sos tahini znajdziesz TUTAJ).
Smacznego!:)
P.S. Zamiast brokuła możesz użyć np. suszonych pomidorów, grzybów, oliwek, dowolnych orzechów lub po prostu ulubionych warzyw. Daj się ponieść wyobraźni, eksperymentuj i stwórz swoje własne jaglane pulpety, w których zakochasz się na zawsze!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz