Kanapka z burakiem
To świetna alternatywa dla tradycyjnych kanapek z serem czy szynką. Jest pyszna i super sycąca. Smakuje podobnie jak carpaccio z buraków (pisałam o nim TUTAJ) lub sałatka z buraka. Idealnie sprawdzi się w pracy, w trasie, w górach, w podróży. Biorę ją zawsze ze sobą wszędzie tam, gdzie nie mam możliwości przygotowania owsianki, koktajlu na śniadanie, czy w ogóle posiłku. Banan plus kanapka z burakiem to mój ulubiony ‘zestaw ratunkowy’. Burak świetnie smakuje z ciemnym pieczywem, serem kozim: twarożkowym lub w plastrach, ogórkiem kiszonym i/lub jajkiem. Wypróbuj dowolne warianty i wybierz swoją ulubioną wersję:).
PRZEPIS
Składniki:
1. Ciemne pieczywo (u mnie bułka owsiana),
2. 1 mały ugotowany burak - na 1 kanapkę (możesz użyć gotowych, kupnych buraków),
3. Twarożek kozi lub ser kozi w plastrach,
4. Rucola i/lub świeży szpinak,
5. Prażony słonecznik lub prażone włoskie orzechy,
6. 1 mały kiszony ogórek i/lub 1 ugotowane jajko (opcjonalnie),
7. Wybrane kiełki,
8. Sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
1. Posmaruj bułkę serkiem. Jeśli masz ser w plastrach skrop pieczywo ulubioną oliwą lub po prostu posmaruj masłem (kanapka nie będzie sucha) i ułóż plaster sera,
2. Posyp prażonym słonecznikiem lub orzechami włoskimi,
3. Ułóż rucolę i/lub szpinak,
4. Na wierzch ułóż pokrojonego w plastry buraka,
5. Dopraw odrobiną soli i pieprzu (opcjonalnie),
6. Udekoruj kiełkami.
Smacznego:)
P.S. Do tej kanapki idealnie nadaje się prażony słonecznik z chili lidlowej marki Alesto (na zdjęciu poniżej). Jest przepyszny! Polecam spróbować:). Znajdziesz go w Lidlu na półkach z ziarnami i orzechami lub przy kasach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz