Kanapka z burakiem

 To świetna alternatywa dla tradycyjnych kanapek z serem czy szynką. Jest pyszna i super sycąca. Smakuje podobnie jak carpaccio z buraków (pisałam o nim TUTAJ) lub sałatka z buraka. Idealnie sprawdzi się w pracy, w trasie, w górach, w podróży. Biorę ją zawsze ze sobą wszędzie tam, gdzie nie mam możliwości przygotowania owsianki, koktajlu na śniadanie, czy w ogóle posiłku. Banan plus kanapka z burakiem to mój ulubiony ‘zestaw ratunkowy’. Burak świetnie smakuje z ciemnym pieczywem, serem kozim: twarożkowym lub w plastrach, ogórkiem kiszonym i/lub jajkiem. Wypróbuj dowolne warianty i wybierz swoją ulubioną wersję:).


Kanapka z burakiem i serem kozim



PRZEPIS 

 

Składniki:


1. Ciemne pieczywo (u mnie bułka owsiana),

2. 1 mały ugotowany burak - na 1 kanapkę (możesz użyć gotowych, kupnych buraków),

3. Twarożek kozi lub ser kozi w plastrach,

4. Rucola i/lub świeży szpinak,

5. Prażony słonecznik lub prażone włoskie orzechy,

6. 1 mały kiszony ogórek i/lub 1 ugotowane jajko (opcjonalnie),

7. Wybrane kiełki,

8. Sól, pieprz do smaku.



Wykonanie:


1. Posmaruj bułkę serkiem. Jeśli masz ser w plastrach skrop pieczywo ulubioną oliwą lub po prostu posmaruj masłem (kanapka nie będzie sucha) i ułóż plaster sera,

2. Posyp prażonym słonecznikiem lub orzechami włoskimi,

3. Ułóż rucolę i/lub szpinak,

4. Na wierzch ułóż pokrojonego w plastry buraka,

5. Dopraw odrobiną soli i pieprzu (opcjonalnie),

6. Udekoruj kiełkami.

 

 

Kanapka z burakiem i serem kozim


Smacznego:)


P.S. Do tej kanapki idealnie nadaje się prażony słonecznik z chili lidlowej marki Alesto (na zdjęciu poniżej). Jest przepyszny! Polecam spróbować:). Znajdziesz go w Lidlu na półkach z ziarnami i orzechami lub przy kasach.



Słonecznik z chili z Lidla






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © zorientowana.pl , Blogger