Kolorowe, warzywne nachosy na przełamanie wieczornej rutyny:)

 Przekąska, którą dzisiaj Ci zaproponuję to znacznie zdrowsza wersja kupnych przekąsek, którą zrobisz w 5 minut. Idealnie nadaje się do pochrupania wieczorem, w miłym towarzystwie lub podczas oglądania filmu. Jest super kolorowa, ekstra chrupka i naprawdę pyszna. Skradła nie tylko moje serce, ale też moich znajomych;). 

 

 Warzywne nachosy

 

 Robię ją na bazie sklepowych nachosów – naturalnych, bez żadnych przypraw. Nachosy są dużo zdrowsze od zwykłych chipsów, ponieważ robione są z mąki kukurydzianej, która jest znakomitym źródłem skrobi, błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych: witamin B1, B6, folianów, magnezu, żelaza i cynku. Poza tym mąka kukurydziana jest bogata w tzw. karotenoidy, czyli naturalne barwniki roślinne, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Nachosy nie zawierają glutenu i smażone są na oliwie z oliwek, a nie jak w przypadku chipsów – na bazie niezdrowych tłuszczy trans. No i nie zawierają aż tyle soli.

 


PRZEPIS

 

 Składniki:


1. Kawałek zielonej i kawałek czerwonej papryki,

2. 1 papryczka chili,

3. 1 niewielki pomidor,

4. Pół niedużej czerwonej cebuli,

5. Kilka oliwek (zielonych lub czarnych),

6. Garść nerkowców (opcjonalnie),

7. 1-2 ząbki czosnku,

8. 2-3 łyżki przefiltrowanej lub przegotowanej wody,

9. Wędzona papryka w proszku,

10. Ulubione zioła (u mnie toskańskie),

11. Sól, pieprz do smaku.



Wykonanie:


1. Nagrzej piekarnik do 180 st. C (góra, dół),

2. W tym czasie pokrój w drobną kostkę papryki i pomidora,

3. Cebulę pokrój w cieniutkie plastry,

4. Namoczone wcześniej nerkowce wraz z czosnkiem, solą i pieprzem przełóż do blendera,

5. Zblenduj na gładki sos,

6. Wyłóż nachosy na blachę do pieczenia,

7. Posyp ziołami i przyprawami,

8. Na wierzch dodaj pokrojone papryczki, cebulę, pomidora, oliwki,

9. Polej sosem i wstaw do piekarnika,

10. Zapiekaj 5- 6 minut.

 

Nachosy z warzywami


 

Smacznego:)


Podczas pieczenia nachosy staną się bardziej chrupkie, a dzięki przyprawom i sokom z pieczonych warzyw nabiorą cudownego smaku. Sos z nerkowców nada im smak sera. Zamiast sosu z nerkowców, możesz oczywiście zetrzeć parmezan lub np. cheddar, a następnie polać wszystko ketchupem, srirachą lub dodać Harissę (przepis na nią znajdziesz TUTAJ). Wybierz swój ulubiony sos lub zrób swój własny;).

 

Nachosy z warzywami

 


Tak przygotowane nachosy najlepiej zjadać od razu. Po pierwsze dlatego, że ciepłe smakują najlepiej, a po drugie, kiedy wystygną robią się miękkie i wilgotne.

 

P.S. Na zdjęciu widzisz nachosy paprykowe, bo akurat nigdzie nie mogłam kupić tych naturalnych. Wyszły niezłe, ale jednak wolę te bez żadnych dodatków.



4 komentarze:

  1. Super pomysły można znaleźć na tej stronie👍Niby proste ale bardzo oryginalne i efektowne. Na pewno zrobię na jakąś imprezkę

    OdpowiedzUsuń
  2. Dania są przepyszne, niepowtarzalne w smaku.Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i docenienie:). Polecam się

      Usuń

Copyright © zorientowana.pl , Blogger