Kolorowe, warzywne nachosy na przełamanie wieczornej rutyny:)
Przekąska, którą dzisiaj Ci zaproponuję to znacznie zdrowsza wersja kupnych przekąsek, którą zrobisz w 5 minut. Idealnie nadaje się do pochrupania wieczorem, w miłym towarzystwie lub podczas oglądania filmu. Jest super kolorowa, ekstra chrupka i naprawdę pyszna. Skradła nie tylko moje serce, ale też moich znajomych;).
Robię ją na bazie sklepowych nachosów – naturalnych, bez żadnych przypraw. Nachosy są dużo zdrowsze od zwykłych chipsów, ponieważ robione są z mąki kukurydzianej, która jest znakomitym źródłem skrobi, błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych: witamin B1, B6, folianów, magnezu, żelaza i cynku. Poza tym mąka kukurydziana jest bogata w tzw. karotenoidy, czyli naturalne barwniki roślinne, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Nachosy nie zawierają glutenu i smażone są na oliwie z oliwek, a nie jak w przypadku chipsów – na bazie niezdrowych tłuszczy trans. No i nie zawierają aż tyle soli.
PRZEPIS
Składniki:
1. Kawałek zielonej i kawałek czerwonej papryki,
2. 1 papryczka chili,
3. 1 niewielki pomidor,
4. Pół niedużej czerwonej cebuli,
5. Kilka oliwek (zielonych lub czarnych),
6. Garść nerkowców (opcjonalnie),
7. 1-2 ząbki czosnku,
8. 2-3 łyżki przefiltrowanej lub przegotowanej wody,
9. Wędzona papryka w proszku,
10. Ulubione zioła (u mnie toskańskie),
11. Sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180 st. C (góra, dół),
2. W tym czasie pokrój w drobną kostkę papryki i pomidora,
3. Cebulę pokrój w cieniutkie plastry,
4. Namoczone wcześniej nerkowce wraz z czosnkiem, solą i pieprzem przełóż do blendera,
5. Zblenduj na gładki sos,
6. Wyłóż nachosy na blachę do pieczenia,
7. Posyp ziołami i przyprawami,
8. Na wierzch dodaj pokrojone papryczki, cebulę, pomidora, oliwki,
9. Polej sosem i wstaw do piekarnika,
10. Zapiekaj 5- 6 minut.
Smacznego:)
Podczas pieczenia nachosy staną się bardziej chrupkie, a dzięki przyprawom i sokom z pieczonych warzyw nabiorą cudownego smaku. Sos z nerkowców nada im smak sera. Zamiast sosu z nerkowców, możesz oczywiście zetrzeć parmezan lub np. cheddar, a następnie polać wszystko ketchupem, srirachą lub dodać Harissę (przepis na nią znajdziesz TUTAJ). Wybierz swój ulubiony sos lub zrób swój własny;).
Tak przygotowane nachosy najlepiej zjadać od razu. Po pierwsze dlatego, że ciepłe smakują najlepiej, a po drugie, kiedy wystygną robią się miękkie i wilgotne.
P.S. Na zdjęciu widzisz nachosy paprykowe, bo akurat nigdzie nie mogłam kupić tych naturalnych. Wyszły niezłe, ale jednak wolę te bez żadnych dodatków.
Super pomysły można znaleźć na tej stronie👍Niby proste ale bardzo oryginalne i efektowne. Na pewno zrobię na jakąś imprezkę
OdpowiedzUsuń;)
UsuńDania są przepyszne, niepowtarzalne w smaku.Polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i docenienie:). Polecam się
Usuń