Frittata
Frittata to masa jajeczna zapiekana z dowolnymi dodatkami: warzywami, oliwkami, suszonymi pomidorami, grzybami, boczkiem, szynką, kiełbasą, serem.. z czym tylko chcesz. Jest pyszna i mega szybka. To bardzo popularne danie we Włoszech i Hiszpanii. Jest lekkie, delikatne i bardzo sycące. Idealne wtedy, kiedy nie masz pomysłu na śniadanie czy obiad, lodówka świeci pustkami, a Ty się spieszysz. To danie nazywam sprzątaniem lodówki, bo podczas jego przygotowania wykorzystuję wszystkie te składniki, których nie zdążyłam użyć w ciągu tygodnia. U mnie najczęściej są to warzywa, oliwki, suszone pomidory lub grzyby. I oczywiście jajka.
To bardzo proste danie, które zachwyci nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Możesz je podawać na wiele sposobów, za każdym razem inaczej, a i tak zawsze będzie pyszne i piękne:).
PRZEPIS
Składniki:
1. Patelnia ze stalową rączką (plastik się w piekarniku stopi) lub dowolne żaroodporne naczynie,
2. 4-5 jajek,
3. Wybrane warzywa (u mnie dziś: cebula, cukinia, papryka czerwona, brokuł, marchewka, seler korzeniowy),
4. Odrobina oliwy do smażenia,
5. Ulubione zioła (ja użyłam ziół toskańskich),
6. Posiekana, świeża natka pietruszki, rucoli, szpinaku (na co tylko masz ochotę:)),
7. Sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
1. Piekarnik nastaw na 180 st. c (góra i dół),
2. W tym czasie obierz i pokrój lub zetrzyj na tarce wszystkie składniki wedle uznania,
3. Do miseczki wbij jajka, dodaj ulubione przyprawy i dokładnie wymieszaj,
4. Rozgrzej patelnię i wrzuć wszystkie składniki (oprócz jajek),
5. Smaż do momentu uzyskania pożądanej miękkości/chrupkości,
6. Wszystkie składniki rozmieść na patelni równomiernie, tak aby pokryły całe jej dno,
7. Dodaj jajka z przyprawami (NIE MIESZAJ!),
8. Poczekaj chwilę, aż spód patelni lekko się zetnie,
9. Następnie wstaw do piekarnika i poczekaj aż górna część masy się zetnie,
10. Wyjmij patelnię z piekarnika i udekoruj wybranymi warzywami: zieleniną, oliwkami, pomidorkami (czym tylko chcesz),
11. Krój i podawaj jak pizzę z ulubionym sosem lub pieczywem.
Gotowe:) Smacznego!
OMG! narobiłaś mi smaka:) Nigdy o tej potrawie nie slyszalam. Mam nadzieje, że smakuje tak samo dobrze jak wygląda. DZiś robie na kolacje;). Pozdrawiam serdecznie:)Joanna
OdpowiedzUsuń