Przeciwzapalny, energetyzujący, pyszny i poprawiający nastrój drink kurkumowy
Przy okazji pisania artykułu na temat kurkumy, obiecałam przepis na pyszny, odżywczy, wzmacniający ‘drink’ zrobiony właśnie na bazie kurkumy. O jego wspaniałych właściwościach i oddziaływaniu na organizm nie będę się specjalnie rozpisywać, ponieważ wszystko, co powinieneś na jego temat (i kurkumy) wiedzieć znajdziesz we wspomnianym artykule – KLIK.
Dodam tylko tyle, że na zimowe wieczory, chandrę, osłabienie, przemęczenie czy pierwsze oznaki przeziębienia jest po prostu idealny. Ja dzisiaj tak właśnie się czuję, dlatego po długim męczącym dniu i ciepłym prysznicu postanowiłam spędzić wieczór właśnie w jego towarzystwie, Netflix’a i nadchodzącej świątecznej atmosfery. Jeśli czujesz się podobnie i chciałbyś poprawić swoje samopoczucie, polecam Ci wypróbowanie tego pysznego 'drinka'.
Składniki (dla dwóch osób):
1. 1 dojrzała, słodka pomarańcza,
2. 2 łyżeczki kurkumy,
3. ½ łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego), 1 cm świeżego startego imbiru (może być w proszku - 1/2 łyżeczki), świeżo zmielone goździki (1/3 łyżeczki - opcjonalnie),
4. Szczypta świeżo zmielonego pieprzu lub szczypta chili,
5. ¾ łyżeczki dobrej jakości oleju kokosowego,
6. Gorąca, zagotowana woda,
7. Naturalny słodzik np. miód, syrop z agawy, ksylitol.
Wykonanie:
1. Pomarańczę obierz możliwie najdokładniej, pozbywając się również białej skórki i błonek (to ważne, jeśli nie chcesz lub nie lubisz czuć (gryźć) twardych błon podczas picia drinka),
2. Obraną pomarańczę przełóż do blendera, dodaj przyprawy i zblenduj na gładki mus,
3. Dodaj gorącą wodę, olej kokosowy i ponownie zblenduj,
4. Po chwili dodaj naturalny słodzik np. miód czy syrop z agawy. Dodaj go tyle, ile potrzebujesz.
Gotowe:). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz