Makaron gryczany MAC 'N' CHEESE
To pyszne, wegańskie i mega sycące danie, które doda Ci energii, rozgrzeje i odżywi. Idealne na zimowe popołudnia;). Z wymienionych składników uzyskasz pyszny, kremowy, orzechowo-serowy sos, bez użycia jakiegokolwiek sera. Makaron z sosem to danie, które lubi praktycznie każdy, dlatego mam nadzieję, że polubisz je równie mocno jak ja:).
Makaron gryczany (Soba) gotuje się dużo szybciej niż tradycyjny makaron (3-5 minut) i jest od niego nie tylko dużo zdrowszy, ale też dużo lżejszy. Oznacza to, że po jego spożyciu nie będziesz odczuwać spadku energii, uczucia ciężkości i ospałości jak po zjedzeniu białego makaronu z mąki pszennej. Osobiście (jak już wiesz) nie jadam białej mąki m.in. właśnie z wymienionych powodów. Dlatego tak bardzo lubię Sobę:).
Do tego dania używam makaronu Soba z Lidla (na zdjęciu poniżej). Jest pakowany w ‘wiązki', jak na zdjęciu. Można go kupić podczas tygodnia azjatyckiego. Zawsze wtedy kupuję 2,3 opakowania, które wystarczają mi na bardzo długo, ponieważ wszelkiego rodzaju makarony jadam naprawdę rzadko. Jeśli mam być szczera, ten makaron nie jest moim wymarzonym pod względem składu, ponieważ zawiera tylko 15% mąki gryczanej. Nie wiem dlaczego, ale kupienie makaronu gryczanego z zawartością mąki gryczanej powyżej 50% graniczy naprawdę z cudem (nie wiem czy tylko w Polsce). Mimo to ten makaron jest i tak o niebo zdrowszy niż makarony z mąki pszennej, dlatego polecam spróbować;).
PRZEPIS
1. Makaron soba (lub inny ulubiony – tyle, ile potrzebujesz),
2. 2,3 sztuki niewielkich ziemniaków,
3. Pół średniego batatu,
4. Garść nerkowców,
5. 4 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (to one wraz z nerkowcami nadadzą potrawie serowo-orzechowy smak),
6. Niewielka cebula,
7. 1,2 ząbki czosnku,
8. Odrobina startej skórki z limonki (opcjonalnie),
9. Szczypta wędzonej papryki w proszku (opcjonalnie),
10. Sól, Pieprz do smaku,
1. Nerkowce namocz w wodzie przynajmniej na 4 godz (możesz je namoczyć rano w dniu przygotowywania posiłku lub dzień wcześniej na noc),
2. Obierz ziemniaki i pokrój w większą kostkę,
3. Ziemniaki wrzuć do wrzącej, osolonej wody,
4. Po 10 min gotowania ziemniaków dodaj obranego i pokrojonego w kostkę batata oraz nerkowce,
5. Gotuj wszystko razem do miękkości ziemniaków,
6. Ugotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu, odlej wodę i odcedź,
7. Odlej wodę z ugotowanych warzyw i przełóż je do blendera,
8. Na patelni podsmaż cebulę do zrumienienia i również przełóż do blendera,
9. Dodaj czosnek, płatki drożdżowe i przyprawy,
10. Miksuj na najwyższych obrotach do momentu powstania sosu o konsystencji ciągnącego się sera,
11. Wymieszaj sos z makaronem i posyp natką pietruszki,
12. Dodaj pomidorki koktajlowe (opcjonalnie).
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz