Pyszny zielony deser z tapioki

 Tapioka pozyskiwana jest przez zmielenie bulw manioku (rośliny uprawnej występującej głównie w Brazylii). To produkt skrobiowy (mączka) w postaci małych przezroczystych, perłowych kuleczek, o niskiej zawartości białka i sporej ilości lekkostrawnych węglowodanów. Jest dobrym źródłem wapnia, cynku, fosforu, magnezu, sodu i potasu. W składzie tapioki znajdują się też witaminy: A, C, a także witaminy z grupy B. Nie zawiera glutenu ani cholesterolu. Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku, dzięki czemu łatwo przejmuje inne smaki, stanowiąc dodatek do wielu dań. Najbardziej popularne zastosowanie tapioki to przyrządzanie z niej deserów oraz słynnej bubble tea. Szczerze mówiąc, poza puddingami nigdy nie używałam jej w innych daniach. Zwyczajnie dlatego, że jako deser odpowiada mi najbardziej:).


Deser z zielonej tapioki 

W sklepach (kuchniach świata czy w internetach) można kupić również jej zieloną wersję. Zielone kulki to zasługa azjatyckiej rośliny Pandan, która obok zielonej herbaty służy do aromatyzowania i barwienia właśnie na zielono. Dzięki użyciu Pandan, klasyczna, bezsmakowa tapioka zyskuje również lekko waniliowo-orzechowy smak i dlatego (moim zdaniem) świetnie się nadaje do deserów. 

 

zielona tapioka


Kulki tapioki pęcznieją w trakcie gotowania i nabierają miękkiej, aksamitnej, żelowej konsystencji. Z tego powodu wrażenia podczas jej jedzenia są nietuzinkowe i.. uzależniające. Za to właśnie ją uwielbiam!

 


PRZEPIS

 

Składniki:


1. Pół szklanki zielonej tapioki,

2. 3-4 łyżki dobrej jakości mleka kokosowego,

3. Miód lub inny naturalny słodzik,

4. Odrobina pasty waniliowej (opcjonalnie),

5. Ulubiony owoc (u mnie mus z pomarańczy),

6. Dowolna posypka np. orzechy, płatki migdałów, kakao, wiórki kokosa.



Wykonanie:


1. Tapiokę wypłucz pod bieżącą wodą i namocz przez godzinę w zimnej wodzie,

2. Tapiokę wraz z wodą przelej do garnka i gotuj przez około 40 minut. Podczas gotowania podwoi swoją objętość i zacznie przyjmować konsystencję budyniu,

3. Przed zakończeniem gotowania dodaj mleko kokosowe,

4. Po ugotowaniu dodaj miód, pastę z wanilii i dokładnie wymieszaj,

5. Przełóż do małych słoiczków lub miseczek i pozostaw do wystygnięcia,

6. Po wystygnięciu przełóż do lodówki na około pół godziny. W tym czasie zgęstnieje jeszcze mocniej,

7. Przygotuj mus owocowy lub pokrój ulubione owoce,

8. Posyp swoim ulubionym dodatkiem.



Z podanego przepisu wyszło 5 małych słoiczków, jak na zdjęciu.

Enjoy:)


P.S. Tapioka jest bardzo tania. Kupisz ją w internecie dosłownie za kilka złotych.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © zorientowana.pl , Blogger